danny tholen

GROETEN UIT ....... OSAKA  

Wie is Danny Tholen....

Nou, hier heet ik inmiddels "Danny-san", of zelfs "Daniel-san".
Maar "Danny van Els en Pieter van Jeufke van Tholen van bove aan de grens" mag natuurlijk ook.


Opleiding...en wat doe je voor werk...
Op de lagere school zat ik meestal wat te dromen, en was ik zeker niet de snelste. Toch mocht ik na een leuk laatste jaar onder "Meester" Stevens naar het VWO in Echt. In 1994 begon ik met natuurkunde aan de Katholieke (nu Radboud) Universiteit Nijmegen, en toen ging ik dus ook op kamers. Toch kwam ik nog bijna elk weekend graag terug naar de Boesj. Na een jaar ruilde ik natuurkunde in voor Biologie, wat me een stuk beter beviel. Ik had mijn ideale studie wel gevonden en het ging me allemaal vrij makkelijk af. Vlak voordat ik klaar was in Nijmegen werd ik gevraagd om in Utrecht mijn opleiding voort te zetten als promovendus. Mijn werk in Utrecht bestond uit het ontrafelen van de rol van hormonen (ja, ook planten hebben daar wel eens last van!) in het bepalen van de groeisnelheid van planten.

Op 9 juni 2005 kreeg ik mijn doctors titel in de plantenfysiologie. Tja, en toen begon het probleem . Wat ik het liefste doe is met onderzoek bezig te zijn. Dat betekent in mijn geval dat ik graag precies wil weten hoe een plant in elkaar zit. Dat is natuurlijk nuttig voor de landbouw, maar mijn belangrijkste drijfveer is gewoon mijn eigen nieuwsgierigheid. Maar, er is niet veel geld voor wetenschap en onderzoek in Nederland. Maar er worden wel veel mensen opgeleid. Ik besloot daarom mijn geluk voorlopig in het buitenland te zoeken.

 

Waar woon je...
Tja, niet veel mensen zullen Japanse lettertekens op hun PC hebben geïnstalleerd, maar mijn adres "klinkt" als: "Osaka, Toyonaka-shi, Hotarugaike, Higashimachi". En dat betekent letterlijk zoiets als: "Grote helling, Rijk-centrum-stad, Wijk Vuurvliegjesvijver, Oostelijk wijkdeel".
Voor een beter idee van waar dat precies is, klik hier.

Gezien het feit dat er meer dan 3 miljoen mensen in Osaka wonen is het wel even iets anders dan Koningsbosch...

                                   

Waarom Japan....

Ik wilde graag het proces onderzoeken waarmee planten suiker vastleggen uit de lucht. Het laboratorium in Japan is een van de weinige plaatsen op de wereld waar ze precies konden doen wat ik wilde doen. Daarnaast heeft Japan redelijk veel geld over voor onderzoek, en een deel kennen ze toe aan buitenlandse wetenschappers die een goed onderzoeksvoorstel hebben, en die dat in Japan willen uitvoeren. Ik kreeg dus geld van de Japanse overheid om mijn onderzoek te kunnen doen, daar zeg je geen nee tegen!

Japan is natuurlijk wel niet een land waar je "zomaar" naartoe gaat. Voor 1854 heeft Japan zich bijna volledig geïsoleerd van de rest van de wereld ontwikkeld. Het was in die tijd voor bijna alle buitenlanders verboden om zich in Japan te bevinden. En Japanners die naar het buitenland zouden willen gaan mochten ook niet terugkomen. Intussen is Japan echter een redelijk welvarend land, met een cultuur die er in slaagt om hele oude tradities te combineren met de meest moderne elektronische apparatuur. Maar het is wel heel goed te merken dat de Japanse cultuur erg verschilt van de Europese. Daar moet je wel tegen kunnen.Ben je of eigenlijk, zijn jullie, al goed ingeburgerd....

Ik denk dat we na 4 maanden hier al aardig de weg weten te vinden. Maar ik denk dat je hier nooit voor 100% kunt inburgeren. Als Westerling zie je er zo anders uit dan alle mensen, en hun manier van doen is zo anders dan we gewend zijn, dat we altijd "de buitenlanders" blijven. Het geeft je wel een idee van hoe moeilijk het soms moet zijn om als niet-Europeaan in Nederland te wonen.

Gelukkig zijn de meeste Japanners erg aardig en behulpzaam, en buitengewone beleefdheid tegenover gasten zit diep in hun cultuur. Daarnaast nemen Japanners veel dingen over uit Europa of de VS, vooral als ze het wel interessant vinden. Zo hadden ze wat Duitsers ingevlogen om een heuse kerstmarkt te organiseren, met bier, worst en Glühwein (zie foto).

 

Geen cultuurschock gehad....

Natuurlijk.
In Nederland eten we doorgaans geen vissenogen, rauwe kippenlevertjes en hebben we ook geen elektrisch verwarmde WC-brillen.

 

Hoe is het eten, of eten jullie Hollandse pot....
Soms zouden we graag een frietje speciaal van Schröder of van "de Boom" eten. Maar het is wel moeilijk om echt Nederlands eten klaar te maken. We zijn al heel blij als we in de supermarkt kunnen lezen wat erop een product staat (Het Japanse schrift is niet echt snel goed te leren), en als het enigszins smaakt naar hoe wij dachten dat het zou moeten smaken.

Wanneer je echter een beetje weet wat je kunt bestellen is het eten best goed. De mensen in Osaka houden wel van lekker eten, en Japanners zijn erg goed in het kopieëren van allerlei lekker eten uit de rest van de wereld. We hebben zelfs al een "Nederlands" restaurant gevonden, met erwtensoep en "moeremoos".

 

Wat doen jullie in de vrije tijd...
Werken? In Japan zijn je collega's je familie, en ze maken hier lange dagen. Maar, je doet er dan ook wel leuke dingen mee zoals samen even een biertje drinken na het werk, of met z'n allen naar een restaurantje. De weekends probeer ik vrij te houden om samen met Caroline een beetje de toerist uit te hangen en de mooie plekjes uit de regio te bezoeken.

 

Je bent wel al langer van "de boesj" weg, maar is er iets dat je mist....
Wat ik soms mis is de sfeer van een klein dorp, waar de mensen elkaar kennen en met samen elkaar moeten leven. In een stad gaat het erg toch allemaal wat onpersoonlijker toe.

Verder mis ik soms het wonen op het platteland (hoewel ik moet toegeven dat winkels die 24 uur per dag open zijn en op 100 m lopen afstand liggen wel handig zijn). En ik vond het wel jammer dat er dit jaar geen Carnaval te vieren viel.

 

Wil je nog iets zeggen of iemand de groeten doen....
Ja, ik wil graag de groeten doen aan iedereen die ik ken (en iedereen die mij kent).
En kom gerust even langs als je in de buurt bent :)


                              Boedha

Traditioneel theehuisDanny en Caroline's weblog:
http://dannyencarrieinjapan.blogspot.com/

 
Danny, bedankt en voor jullie beiden, nog een mooie tijd in Osaka             

                       Waterval

 

               Wachttoren in Tokyo                        Tempel

                        Sumo worstelen

 

                     Osaka

Kerstmarkt

                Kasteel in Osaka

Danny met koe